Graviditet er jo ikke en sygdom!

Hvem har ikke hørt den sætning? Og det er jo som udgangspunkt rigtigt nok. Selv om der ganske vist er øget risiko for forskellige sygdomme og skavanker i graviditeten, så er det ikke i sig selv en sygdom at være gravid. Men jeg vil gerne gøre lidt op med den hårdhed og manglende forståelse, jeg synes der ligger i de ord. Ofte ligger der nemlig en forventning om, at den gravide skal kunne det samme som før hun blev gravid. Og det mener jeg er både helt urealistisk og faktisk også lidt respektløst, når man tænker på, hvilken kæmpe opgave det er at stille sin krop til rådighed for at bringe et nyt menneske ind i verden.  
Jeg kan huske min egen overraskelse, da jeg i min første graviditet mærkede på egen krop, hvor mange forandringer der sker i kroppen i de første uger efter undfangelsen. Det rystede mig dybt, at det lille væsen som var ved at tage form, og som stadig kun var få millimeter stort, kunne få hele min krop til at reagere så voldsomt. Egentlig giver det god mening, at det kræver en større omstilling i kroppen, at der indlejrer sig et fremmedlegeme, som kun har halvdelen af dit DNA til fælles med sin "vært". Men det kom nu alligevel bag på mig, hvor vildt det føltes. Jeg var træt som aldrig før, og jeg havde influenza symptomer i flere uger. 
De fleste gravide kender til en eller flere af følgende symptomer: kvalme, væske i kroppen, bækken- og rygsmerter, forstoppelse og søvnløshed. Men foruden de fysiske symptomer, er en graviditet en gennemgribende livsproces som ikke kun skal skabe et barn, men også en mor. Der følger store følelsesmæssige udfordringer og forandringer, hidtil ukendte bekymringer og måske angst eller ambivalente følelser og tanker. Det er helt normalt at man føler sig mere hudløs eller sårbar. Det er ikke en fejl eller et tegn på svaghed. Graviditet er som sagt ikke en sygdom. Men det er en proces som kræver ro og fordybelse, og det synes jeg vi glemmer, når vi forventer af gravide, at de skal fortsætte livet som om intet var hændt. Mit ønske er, at vi skal passe bedre på vores gravide! 
Ifølge gammel Østasiatisk visdom, betragtes den gravide og det lille barn i maven som én organisme. Tilsammen er de et helligt udtryk for et af livets største mirakler - skabelsen! Og derfor skal de passes ekstra godt på i denne periode, så livet kan få de bedste betingelser for at udfolde sig. For dybest set bærer de gravide jo vores fremtid i deres maver. Så hermed en opfordring til alle gravide om at passe ekstra godt på sig selv. Og til alle der kender en gravid: Husk at omsorg for den gravide er omsorg for barnet og for vores fælles fremtid.